Ön Cama Plaka Takma Cezası Var Mı? Plaka ile İlgili Cezalar

Trafikteki araçların kurallara uygun bir şekilde hazırlanmalı ve trafiğe o şekilde çıkmalıdır. Araçların hem önünde hem arkasında plakaların görünmesi gerekmektedir. Ancak araçlarla uğraşmayı seven bazı kişiler, ön cama plaka takma cezası konusunu araştırmaktadır. Plakasız araç kullanmanın ne yazık ki bazı cezasının bulunması gerekiyor. Trafik kanunun 23. Maddesine göre bir takım cezalar, plaka üzerinden kullanıcılara uygulanmaktadır.

Araçlar Plakasız Kullanılır Mı?

Ön cama plaka takma cezası konusundan önce araçların plakasız kullanıp, kullanılmayacağı merak edilmektedir. Aracı yeni alan kişiler, geçici olarak plaka kullanabilir. Bazı durumlarda araçlara geçici plaka verilmektedir. Plakalar sayesinde araçların yeni olduğu anlaşıldığı için, sürücülere kesinlikle ceza yazılmaz. Ancak bu plakayı da uzun bir süre kullanamazsınız. 3 gün boyunca bu plakayı kullanabilirsiniz. 3 gün sonra yeni plakanızı kullanmanız gerekmektedir. Plakasız araç kullanmanın ciddi anlamda bir cezası bulunmaktadır. Eğer araç sahipleri, plakalarının gelmelerini bekliyorsa, bu durumda 3 ay boyunca bekleme süresini kullanabilir.

Plaka ile İlgili Cezalar

Ön cama plaka takma cezası konusunun ciddi olduğunu ifade etmiştik. Bunun dışında plaka üzerinden araçlara bir takım cezalar yazılabilmektedir. Yazılacak olan cezaları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Araçlara eğer plaka takılmamış ise bu durumda sürücülerin 20.302 TL ceza ödemesi gerekmektedir.
  • Araçlar eğer yönetmeliğe aykırı olarak plaka takmış ise bu durumda sürücülerin 505 TL değerinde ceza ödenmesi gerekmektedir.
  • Araçlar sahte ya da farklı bir araca ait bir plaka takıyorsa, bu durumda sürücülerin 6.129 TL ceza ödemesi gerekmektedir.

Görüldüğü gibi ön cama plaka takma cezası gibi diğer plaka cezalarının da oldukça ciddi sonuçları bulunmaktadır. Araçların cezası bir şekilde yola devam edebilmeleri için bu noktada plaka kurallarına uymaları gerekmektedir.

Kiralık Araçlar Plaka Üzerinden Ceza Alır Mı?

Ön cama plaka takma cezası konusu hakkında verdiğimiz bilgi sonrasında, kullanıcıların merak ettiği bir diğer konuya değinmek istiyoruz. Bu konu, aslında kiralık araçlarla ilgilidir. Vatandaşların pek çoğu, araç alabilecek bütçeye sahip değil. Bu noktada kiralık araç kullanılmaktadır. Kullanılan kiralık araçlar sebebiyle de kişiler bir takım cezalar ödeyebilmektedir. Kiralık araçlarla da trafik kuralları ihlal edilmektedir. Ve elbette bu araçlara da bir takım cezalar yazılmaktadır. Araç hareket halindeyken kesilen cezaları, sürücüler ödemek durumundadır. Ancak araç arızasından dolayı bir takım cezalar meydana geliyorsa, bu durumda işlerimler için Rent a Car firması ile görüşmeniz gerekmektedir.

Araç kiralarken, meydana gelebilecek bu tür durumları konuşmanız sizin için çok yararlı olacaktır. Çünkü sadece normal araç sahiplerin değil, kiralık araçlarında başına bu tür durumlar gelebilmektedir. Ceza ödemek istemiyorsanız, kurallara uygun olarak hareket etmelisiniz.

Diğer Trafik Cezaları

Trafik cezaları, aslında caydırıcı şekilde hazırlanmıştır. Sürücülerin, trafik kurallarına uymasını amaçlayan bu cezalar, sorumluluğuna göre fiyat biçilmektedir. İşte en çok merak edilen ve sürücülerin en çok karşılaştığı trafik cezalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Trafik ışıklarına zarar veriliyorsa: 598 TL ceza ödenmeli.
  • Emniyet şeridi ihlal ediliyor: 1.228 TL ceza ödenmeli.
  • Yola çöp atılıyorsa ya da trafik engelleniyorsa: 132 TL ceza ödenmeli.
  • Araç tescil işlemleri yapılmıyorsa: 288 TL ceza ödenmeli.
  • Devir, satış ya da önemli işlemler vergi dairesine iletilmiyorsa: 2.248 TL ceza ödenmeli.
  • Araç tescilsiz bir şekilde trafiğe çıkıyorsa: 4064  TL ceza ödenmeli.
  • Araçta tescil belgesi yoksa: 112 TL ceza ödenmeli.
  • Plakada çeşitli oynamalar yapılıyorsa: 604 TL ceza ödenmeli.
  • Ehliyetsiz olarak araç kullanılıyor ve trafiğe çıkılıyorsa: 8190  TL ceza ödenmeli.
  • Kırmızı ışıkta geçiliyorsa:  436 TL ceza ödenmeli.
  • Trafikte, trafik levhalarına uyulmuyorsa: 132 TL ceza ödenmeli.

Şerit ihlal ediliyor ya da hatalı şerit değiştiriliyorsa:  951TL ceza ödenmeli.