Benzinli Arabaya Mazot Koyulursa Ne Olur?

Araç sürücülerinin özellikle ekonomi yapmak veya bazen sadece tecrübe elde etmek açısından yaptıkları hatalar bulunmaktadır. Bu hatalar arasında benzinli araca mazot koyulması, çok sık karşılaşılan hatalardan birisidir. Bazı kişiler durumu normal kabul etse de bu hata uzmanlar tarafından asla yapılmaması gereken bir şey olarak kabul edilmektedir. 

Bugün otomotiv endüstrisine bakıldığında her araçta yakıt sistemi çok önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Araçlarda benzin, motorin veya otogaz kullanımına bağlı olarak yakıt sarfiyatı ve tasarrufları değişmektedir. Bu nedenle benzinli araç kullanan birçok sürücü aracında benzin yerine motorin kullanımı konusunda araştırma yapmakta hatta bu tecrübeyi bizzat deneyerek elde etmeye çalışmaktadır.

Benzin Yerine Motorin Kullanılabilir Mi?

Teknolojik açıdan bakıldığında günümüz araçlarında yakıt girişi yakıtın tipine göre farklılığa sahiptir. Özellikle benzin istasyonlarındaki fiziksel yapıya bakıldığında, yakıt girişi açısından benzinli araç ile motorinli araç için kullanılan pompa girişleri birbirinden farklı boyutlardadır. 

Her ne kadar ortada fiziki farklılıklar yer alsa da buna rağmen birçok kişi benzinli araca mazot koyma denemesi yapmaktadır. Ancak bu konuda benzin ile mazot arasındaki kimyasal farklar da ortaya çıkmaktadır. Örneğin, en büyük farklardan birisi benzinin mazottan daha yanıcı olmasıdır.

Benzinli Arabaya Mazot Koymanın Sonuçları Ne Olur?

Aradaki fiziksel ve kimyasal farklara bakıldığında, benzinli araca mazot kullanımı sonucunda birçok farklı durum ile karşılaşılabilir. Örneğin, ilk aşamada ateşleme mekanizmasına bakıldığında benzinli bir araçta yakıt motora ulaştığında silindirlerde bu yakıtın yakılması için buji kullanımı görülür. Buji yeterli ısınmayı oluşturmak için benzini tutuşturur ve motorun içerisindeki yanma odalarında patlamalar yaşanır ve bu şekilde motor güç üretir.

Çalışma sistemi belirli olan benzinli araçlarda, motorin kullanıldığında buji karşısına çıkan bu daha yağlı ve tutuşması daha zor olan yakıt için zorlanmaya başlar. Bu duruma karşılık olarak buji ya motorun ateşleme işlemini sağlayamaz ya da ateşleme gerçekleşse dahi çok zor gerçekleşir.

Tüm bu bilgilere rağmen benzinli araçta motorin kullanımı sonucunda araçta ateşleme sağlanarak ilerleyiş elde edilse dahi belirgin sıkıntılar ortaya çıkar. Eğer araç çalışmadan önce bu durum fark edilirse, öncelikle araçta motorinin tamamen temizlenmesi büyük bir fayda sağlayacaktır. Çünkü motorin ile çok düşük miktarda bir ilerleme sağlasanız dahi benzinli araba mazot ile çalıştığında, kısa bir süre sonrasında araç duracaktır.

Benzinli araçlarda araç içerisindeki filtreler benzin yakıtına göre ayarlanmıştır. Bu nedenle motorin kullanıldığında araç egzozundan çok siyah ve kokusu çok yoğun bir duman çıkmaya başlayacaktır. Bu durum sonucunda araba motoru çok fazla zorlandığı için subaplar gibi birçok farklı noktada arıza yaşanabilir ve genellikle araç otomatik bir şekilde durmayı seçer.

Motor Yenileme Riski ile Karşılaşabilirsiniz

Motorin ekonomik olarak benzinden daha ucuz ve faydalı görülse de benzinli bir araca motorin koyulması araçta büyük arızalar ile karşılaşılmasına neden olabilir. Çünkü dizel yakıtı olarak bilinen mazot içinde belirli kimyasallar bulunur ve bu kimyasallar motor piston parçalarında kayganlaştırmaya neden olur. Bu küçük problemler dahi genellikle aracın durmasına neden olurken, üsteleyerek benzinli araç motorin ile kullanıldığında motorun tamamen indirilmesi ve değiştirilmesi dahi gerekebilir.

Mazot ile Çalışan Arabaya Benzin Konulursa Ne Olur? Dizel Araca Benzin Koymak

Motor hangi yakıt ile çalışıyor ise çalışma sistemi ve parçaları da o yakıta göre ayarlanmış olduğu için orijinal yakıtı ne ise otomobilinize o yakıtı doldurmak çok önemlidir. Dizel arabaya benzin konulursa da motor yenileme dahil çok ciddi hasarlara sebebiyet verebilir.