HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır? HGS Ceza Sorgulama İşlemi

HGS sistemi ile OGS sistemi çok fazla karıştırılmaktadır. Ancak bizler bu içeriğimiz HGS sistemi hakkında merak edilen pek çok nokta hakkında bilgi vermek istiyoruz. Hızlı Geçiş Sistemi için sorgulama işlemi yapabileceğinizi biliyor musunuz? Sorgulama işlemi yapabilmek için sadece araç plaka bilgisi yeterli olacaktır. Ancak bakiye sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız da bunun için sadece hesap bilgileri kullanmanız yeterli olacaktır.

HGS cezaları özellikle kaçak geçen kişiler için yaklaşık 11 katı olarak uygulanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, geçiş ücretinin 10 TL olduğu bir köprüden ücret vermemek için kaçak olarak geçerseniz, bu durumda 11 katı yani 110 TL ceza ödemek durumunda kalırsınız.

HGS Ceza Sorgulama İşlemi

HGS sistemi kullanan vatandaşlar, nasıl sorgulama işlemi yapacağını araştırmaya devam ediyor. Otoyollarda ve köprülerde kullanılan HGS sistemini kullanmadan geçiş yaparsanız, HGS cezası ödemeniz gerekecektir. Ceza miktarının sabit olmayacağını söyleyebiliriz. Güzergâha göre ödeyeceğiniz ceza miktarı değişecektir.

HGS ceza sistemini sorgulamanız için tercih edebileceğini pek çok yol bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Bakiye sorgulama işleminde kullandığınız kanal olan PTT üzerinden ceza sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

- E Devlet adresi üzerinden de ceza sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Eğer PTT kanalını tercih ediyorsanız, bu noktada, PTT sayfasına girerek özel sayfa üzerinden kullanıcı bilgilerinizi girerek, ilgili birimi tercih edebilirsiniz.

HGS Cezası Ödenmezse Ne Olur?

HGS sisteminden alınan cezaların ödenmediğinde ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. HGS cezalarını aslında trafik cezalarıyla aynı kategori içerisine koyabilirsiniz. Çünkü bu cezaların ödenmesinde 30 günlük bir zaman dilimi bulunmaktadır. Aynı şekilde normal trafik cezası gibi HGS cezasını da erken ödemek isterseniz, yüzde 25'lik indirimden faydalanabilirsiniz. İndirim oranının geçiş ihlali sebebiyle uygulanan ceza tutarı üzerinden yapılabilmektedir.

Borç sorgulama işlemini yukarıda belirttiğimiz kanallardan yaptıktan sonra, ödemek isteyebilirsiniz. Bunun için anlaşmalı olan bankaları kullanabileceğiniz gibi PTT2nin HGS Sorgulama sayfası üzerinden de yapabilirsiniz. Cezanızı ne kadar erken öderseniz, ceza için ödeyeceğiniz miktar o kadar azalacak ve cebinizden az ücret çıkmasını sağlayacaksınız.

HGS Sınıflandırması

HGS sınıflandırmasında kullanılan araçlar şu şekildedir:

5. sınıf: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan araçlar bu kategori içerisinde yer almaktadır.
4. sınıf: Aks sayısı 4 ila 5 arasında olan araçlar
3. sınıf: Aks adeti 3 olan araçlar
2. sınıf: Aks aralığı 3,20 metre üzerinde olan ve 2 akslı olan araçlar,
1. sınıf: Aks aralığı 3,20 metre altında olan araçlar

HGS Nasıl Alınır?

HGS sistemini kullanacak olan araç sürücüler, bu sistemin nereden temin edildiğini araştırmaktadır. Çünkü sizlerin de bildiği gibi HGS her yerde bulunmamakta ve kullanılmamaktadır. Ancak genellikle otoyollardan ve köprülerden geçerken, kullanılan bu sistemi alabilmeniz için pek çok kanal bulunmaktadır. İlk olarak PTT şubeleri üzerinden alabileceğiniz HGS sistemini anlaşmalı olan akaryakıt merkezlerinden de temin edebileceğiniz gibi çeşitli kanallardan da alabilirsiniz.

Ancak HGS sistemin ilk defa kullanacaksanız bilmeniz gereken önemli bir bilgi bulunmaktadır. HGS sistemi tek bir plaka üzerinden tanımlanmaktadır. Bu sebeple farklı bir araç üzerinden kullanılmayacağını bilmeniz gerekiyor.