Emniyet kemeri takmayan sürücülere 2023 yılı için 436 TL kemer takmama cezası verilir ve sürücünün ehliyetine 15 ceza puanı işlenir.
Emniyet Kemeri takmayan sürücülere verilecek ceza Trafik Kanunu 78. maddesinde belirtilmiştir;
"Madde 78 – Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur. Kullanma ve yolların özelliği gözetilerek hangi tip araçlarda sürücülerinin ve yolcularının şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hangi şartlarda hangi koruyucu tertibatı kullanacakları ve koruyucuların nitelikleri ve nicelikleri ile emniyet kemerlerinin hangi araçlarda hangi tarihten itibaren kullanılacağı yönetmelikte belirtilir. (Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayanlar 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar."
Emniyet kemerini takmama cezası 15 puandır ve verilen ceza puanı ehliyetinize işlenir. Ceza puanı 100 olan sürücülerin ehliyetleri 2 ay süreyle geri alınıyor ve ehliyetinizi tekrar geri alabilmek için bir sürücü kursundan 40 saatlik bir eğitimin sonunda uygunluk belgesi almanız gerekiyor. Ceza puanı sorgulama işlemlerinizi e-devlet sitesi üzerinden yapabiliyorsunuz.
Geçmiş yıllarda yalnızca kemer takmayan yolcuya ceza yazılıyordu ancak artık emniyet kemeri takmayan yolculara da para cezası kesiliyor. Ceza araç sahibi ya da şoföre değil yasağı ihlal eden yolcuya yazılır ve ceza yolcu tarafından ödenir.
İçişleri bakanlığınca , valiliklere gönderilen genelgelerde ön koltukta olduğu gibi arka koltuklardaki yolcularında emniyet kemeri takması gerektiği vurgulandı . Arka koltukta oturan yolcunun emniyet kemeri takmama cezası da 2018 yılı itibariyle 108 tl olarak belirlenmiştir. Otomobiller de olduğu gibi şehirler arası otobüslerde de bütün yolcuların emniyet kemeri takması gerekmektedir. Araç hareket etmeden önce muavinin yolcuları kontrol ederek , emniyet kemerini takmayan yolcuları uyarması gerekmektedir.
Yapılan araştırmalarda, yapılan kazalarda emniyet kemerinin ölüm ve yaralanmaları %50 oranında azalttığı belirlenmiştir. Özellikle yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır. Biz Türk milleti olarak emniyet kemeri takmayı pek sevmeyiz, hatta takanlarla ezik diye dalga geçilir. Ancak unutulan şey emniyet kemerinin sizi koltuğa değil hayata bağladığıdır. Önemsemediğiniz hızlarda dahi yapılan trafik kazalarında kemeriniz takılı değilse ağır yaralanabiliyorsunuz belki de ölümle sonuçlanabiliyor. Kemeriniz takılı olsa burnunuz dahi kanamayacakken kemeriniz takılı olmadığı için kendinizi yoğun bakımda bulabiliyorsunuz.
Türkiye’de emniyet kemeri kullanım oranı sürücünün yaşı arttıkça artmaktadır. Kadınların emniyet kullanma oranı da erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca şehirlerarası yollarda emniyet kullanım oranı da şehir içindeki emniyet kullanım oranına göre daha fazladır. Yapılan bir araştırmada, 30 km hızla giden bir araçta ön koltukta oturan bir kişi, ani fren durumunda 3.5 tonluk bir güçle öne fırlamaktadır. Tabiki bu durumda camdan fırlamanız içten bile değildir. Yani şehir içinde düşük bir hızla seyrederken ani bir frende camdan fırlayabilirsiniz.