2023 Ehliyet Yenileme Ücretleri Ne Kadar?

Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar sorusu yaygın bir şekilde araştırılan bir konu olduğu için bu yazımızda sizin için 2023 ehliyet yenileme ücretlerini çıkardık.

Yürürlüğe giren yönetmelikle, tüm ehliyetlerin değiştirme süresi 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatıldı.

Öncelikle şunu söylemek lazım, elinizdeki sürücü belgesi hala geçerli. Bu tarihe kadar dilerseniz ehliyeti yeni çipli ehliyetle değiştirebilirsiniz fakat 2024’e kadar mecbur değilsiniz.

Ayrıca yeni ehliyetlerde TC kimlik no yer almasına rağmen diğer nüfus bilgileri yer almıyor. Yani eski ehliyetiniz gibi kimlik olarak kullanamayabilirsiniz. Fakat yeni ehliyetlerin uluslararası geçerliliği var, ek belge masrafı olmadan ehliyetinizi Avrupa Birliği ülkelerinde kullanabiliyorsunuz.

Ehliyet yenilemek için öncelikle internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Bu iş için oluşturulan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevunuzu aldıktan sonra, seçtiğiniz il/ilçe trafik tescil bürosundan yeni ehliyet başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yeni ehliyetlerde 17 sınıf var ve 5 veya 10 sene için geçerliler. Ehliyetiniz yoksa ve ilk kez çıkaracaksanız ehliyet fiyatlarına yeni yıl zammıyla birlikte 2023 Ehliyet yenileme ücreti;

  • B sınıfı – Harç Ücreti 3258,90 TL
  • A sınıfı – Harç ücreti 1594,70 TL
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı– 4.923,7 TL

ehliyet harcı alınır. Buna ek olarak değerli kağıt bedeli 624 TL ve Vakıf Payı 145 TL olarak yapılır.

Eğer hali hazırda ehliyetiniz varsa, yeni ehliyetlerle ilgili iki farklı durum ve bu durumlara göre istenen belgeler var. 2023 Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar sorusuna da iki farklı cevap var:

1. Eski Tip Ehliyetini Değiştirecekler

-Eski sürücü belgesi
-Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
-Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
-15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
-2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

2. Yeni Tip Ehliyetini Değiştirecekler

-Dilekçe
-Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
-Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
-769 TL (624 TL değerli kağıt bedeli, 145 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
-2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
-Kayıp değilse mevcut sürücü belgesi
-Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz.