Aşı Kartı Nasıl Çıkarılır? Aşı Kartı Nasıl Kontrol Edilir?

2019 yılı ile birlikte dünyada büyük bir kriz yaratan ve sonrasında da etkileri Türkiye'ye kadar uzanan Covid-19 pandemisi, günümüze kadar halen tamamen çözümü bulunamamış bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Ancak hastalık ile mücadelede yakın süreçte başlatılan aşı çalışmaları ile birlikte hem yerli hem yabancı aşılarda önemli oranda ilerleme kat edilmiştir. Uygulanan aşılar ile birlikte de aşı kartı çok önemli bir hale gelmiştir.

Son dönemlerde resmi kurumlarda, yolculuklarda veya resmi işlemlerin birçoğunda kişilerin Covid-19 açısından güvenilir hale gelmesi konusunda aşı kartı talebi bulunmaktadır. Aslında rutin bir uygulama olmak ile birlikte bu uygulama bir gereklilik olarak da görülürken, aşısını tamamlamış kişiler için aşı kartı alma araştırmaları da yoğun bir şekilde devam etmektedir.

Aşı Kartı Nedir?

Temel olarak aile içerisinden başlamak üzere ailenin bulunduğu bölgede, çevrede, şehirde ve ülke genelinde ve daha kapsamlı şekilde ülke dışında aşı kartı çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu kapsamda aşı kartı uygulaması; Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir sistem olmakla birlikte koronavirüs hastalığında en az iki doz aşısını tamamlamış vatandaşların alabileceği ve yurt dışı seyahatleri ya da bazı resmi işlemlerde kullanabileceği bir kimlik belgesidir.

Uygulama, bugün Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti aşı kimliği başlığı altında sunulurken, yine vatandaşlık kartınız ile bağlantılı bir şekilde e-devlet sistemi üzerinden elde edilebilmektedir. Elde ettiğiniz bu kimlik sayesinde özellikle yurtdışı seyahatleriniz için bilet alım ve rezervasyon işlemlerinde “Güvenli Turizm Logosu” kullanmanız mümkün olmaktadır.

Aşı Kartı Nasıl Alınır?

Ülkemizde koronavirüs aşı süreci halen yoğun bir şekilde devam ederken, Türkiye'nin büyük bir kısmında henüz birinci doz aşı dahi tamamlanmamasına rağmen birçok kişi de iki hatta üç aşı uygulamasını da yaptırmıştır. Bu açıdan aşı yaptırmamış veya aşı sürecini tamamlanmamış kişiler konusunda PCR testi zorunluluğu bulunmaktadır. En az iki doz aşı uygulamasını tamamlamış kişilerde ise aşı kartı sayesinde öncelikle yurtdışı seyahatleri ve birçok resmi işlemde avantaj elde edilmektedir.

Aşı kartı temini gerçekleştirmek için ikinci doz aşısını tamamlamış olan kişiler, akıllı telefonlarında veya bilgisayarlarının web tarayıcılarında e-nabız sistemini kullanabilirler. E-nabız sistemi bugün pratik bir şekilde her Türk vatandaşının üyelik gerçekleştirerek veya e-devlet şifresini kullanarak giriş gerçekleştirebileceği bir sistemdir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aşı kartı tanımlama açısından e-nabız sistemine girdikten sonra “Covid-19 Aşı Durumu” menüsü içerisine girerek işlem gerçekleştirebilirler. Bu menü içerisinde çok pratik bir şekilde “Covid-19 Aşı Kartı” sekmesine tıkladığınızda, aşı kimliğiniz erişime açılmaktadır.

Aşı kartı temin etme konusunda kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Hayat Eve Sığar uygulamasını kullanmaktır. Akıllı telefonlarda pratik bir yapı ile pandeminin başlangıç süreçlerinden bu yana kullanılan Hayat Eve Sığar uygulaması, bilindiği üzere HES Kodu oluşturma ve kontrol etme gibi önemli bir noktada kullanılmaktadır. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinde de uygulamaya giriş gerçekleştirdikten sonra “Covid-19 Aşı Bilgileri” menüsünde aşı kimliği temin edilebilir.

Eğer aşı kimliği yurt dışı seyahatleri için kullanılacaksa, kimlik içerisinde pasaport bilgisinin yer alması istenebilir. Bu durumda da Hayat Eve Sığar uygulamasının kullanılması ile birlikte aşı kimliği pasaport bilgisi seçeneğine girerek, pasaport numarası yazma işlemi sağlayabilirsiniz.

Aşı Kartı Nasıl Kontrol Edilir?

Yurt dışı seyahatleri, resmi işlemler veya kurumlarda sizden talep edilen aşı kartı için temin etmiş olduğunuz kimlik bilgisini istediğiniz yetkili mercilere kolaylıkla sunabilirsiniz. Sunduğunuz kimlik içerisinde bulunan QR kod, sistem üzerinde okutulduğunda çok hızlı bir şekilde e-nabız sistemine bağlantı kurulur ve kartın doğruluğu kontrol edilir. Bu sayede geçerli konumda bulunan aşı kimliği ile birlikte sorunsuz bir şekilde seyahatlerinize ve resmi işlemlerinize devam etme hakkınız bulunmaktadır.