Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? 2022-2023 Araç Muayene Ücretleri

Düzenli bir şekilde kontrollerden geçmesi anlamına gerek araç muayene ücreti ne kadar oldu? 2023 yılı fiyat listesine yetkili TÜVTÜRK sitesinden ulaşılabilir olup araç durumlarına göre değişkenlik gösterir. Öncelikli olarak bilinmelidir ki belirli periyotlarda araçların muayenelerden geçmeleri zorunlu tutulmaktadır. Aksi durumda para cezası da olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanır.

Araç Muayene Ücretleri Tek Seferlik Mi?

Trafikte hasarlı ve kusurlu araçların bulunmamasını sağlayan araç muayeneleri için online randevular alınarak işlemlere başlanabilir. Ücretlendirmeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenir. Ödemelerin nakit olması istenir. Fiyatların tamamına KDV dahil edilmiş olup muayenelerin yapılmaması durumunda ise %5 gecikme bedeli uygulanır. Bununla birlikte var olan işlemlerin ardından muayene raporu “emniyetsiz” ya da “ağır kusurlu” olarak da çıkabilmektedir. Çeşitli eksikliklere sahip olunması ya da sorunların bulunmasıyla araçların muayeneleri onaylanmaz. Böyle bir durumda ise araçların 30 günlük süre zarfında tekrar muayene alınması zorunludur. Bu muayene süreçlerinde eksikliklerin tamamlanmış olması beklenir. 30 günlük sürede getirilen araçlardan bir kez daha araç muayene ücreti de alınmamaktadır. Ücretsiz bir şekilde aracın yeniden muayenesi yapılarak raporu hazırlanır. Muayene işlemleri aynı istasyonda olabileceği gibi aynı şehirde yer alan farklı bir TÜVTÜRK istasyonunda da olabilmektedir. Gezici muayene istasyonlarında çeşitli nedenlerle muayeneleri onaylanmayan araçların sabit muayene istasyonlarında bir kez daha işlemlerine yaptırabilmesine de izin verilir. Muayene tekrarı kararı verilmiş olmasına karşın bir aylık süre içinde gelmeyen araçlardan muayene ücreti kesintisiz bir şekilde alınır. Araç muayene ücreti ne kadar sorusu gelme tarihine göre farklılık gösterebilir.

Çeşitlerine Göre Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?       

Otobüs, kamyon ve çekici ile tankerler için 2023 yılı araç muayene ücreti 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir. İşlemler öncesinde kayıt sırasında ödemeler yapılır. Otomobil ile birlikte Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı ve Römork çeşitlerinde ise 1.130,44 TL araç muayene ücreti vardır. Traktör, Motorlu Bisiklet ve diğer motosikletlerde ise 575,84 TL ücret ödemesi yapılarak muayene süreçlerine dahil olunur. Bununla birlikte işlemler randevulu bir şekilde ilerler. Ruhsat ve plaka numarasıyla TÜVTÜRK muayene istasyon seçimleri yapılır. Araç muayene ücreti ne kadar sorusunun yanı sıra ödeme durumlarında farklılıklar olabilir. Bunun nedeni ise muayene öncesinde araca ait tüm evrakların ve ödemelerin yapılmasıdır. OGS, HGS ya da trafik cezalarına sahip araçların muayeneden geçebilmesi söz konusu değildir. Araç muayene ücreti ödemesi sırasında bu ücretlerin hesaplaması yapılarak da yetkililer tarafından talep edilir. Ayrıca geçerli trafik sigortasına sahip olmayan araçların araç muayenelerine girebilmesinin de ihtimali yoktur.

Araç Muayenelerinde İşlemler

Araç muayene ücretinin ödenmesiyle birlikte işlemler yetkililerin direktifleriyle yapılır. Egzoz ölçümleri yapılmasıyla birlikte var olan tüm işlemler ücret içerisindedir. Araç muayene ücreti ne kadar sorusuyla birlikte ek ücret ödeme durumları olmadığı da bilinmelidir. Ayrıca doğrudan online randevu süreçlerinde bir ödeme yapılmamaktadır. 2019 yılı fiyat listesine göre araçların ruhsatları üzerinden işlemler gerçekleşir. Kişinin araç sahibi olmaması halinde ise vekalet alımı yaptırması şarttır. Vekalete sahip olmayan kişilerin başkasına ait araçların muayenelerini yaptırmasına izin verilmemektedir. Ayrıca ehliyet ya da kimliği olmayan kişilerde araç muayene süreçlerinde kabul edilmemektedir.