Araç MTV Ne Zaman Ödenir?

Trafik sigortasıyla birlikte her motorlu araç MTV ne zaman ödenir sorusuyla ilgilidir. Karayolları ve büro ekipleri tarafından sicil işlemleri tamamlanmış motorlu taşıtların yanı sıra uçak, helikopter ve deniz motorlu taşıtları için ödenmesi mecburidir. Sivil Havacılık lisansına sahip motorlu hava taşıtlarında da mtv bulunmaktadır. Yıllık bazda ödemeler yapılırken Ocak ve Haziran aylarında iki eşit şekilde ödenir. Ödeme işlemleri GİB resmî sitesinden olabileceği gibi E-devlet üzerinden de sorgulama ve süreçler hakkında bilgi alınabilir. Motorlu taşıtların ortaya çıkardığı maliyetlerin karşılanması ve zararların yok edilmesi amacıyla alım olurken 2022 yılında artış oranı ise %15,9’dur.

Online İşlemlerle Araç MTV Ne Zaman Ödenir?

Her yıl ocak ve temmuz ayları içerisinde mtv ödemeleri tamamlanır. 2022 Ocak ayına ilişkin ilk taksit için son gün 31 ocak olup gecikme zammı olmadan ödenebilir. Araç mtv ne zaman ödenir sorusunda ikinci ödeme günleri ise 2022 Temmuz ayıdır. 31 Temmuz gününe kadar ikinci taksit durumunun ödenmesiyle yıllık mtv ödemesi yapılmış olur. MTV ödemeleri için araç sahibine ait banka hesapları da kullanılabilir. Hemen her banka tarafından kullanıcısına avantajlı taksit imkanları verilir. Böylelikle birden fazla taksitli olacak şekilde ödemeler yapılabilir. MTV ödemeleri zorunlu olmakla birlikte ödenmemesi halinde günlük olarak gecikme faizi uygulanır. Buna ilave olarak ise ödemelerin yapılmamasıyla cezai durumlarda vardır. Araçların muayene durumlarında da mtv ödemeleri kontrol edilir. Herhangi bir eksik durum tespiti yapılması halinde trafik cezalarında olduğu gibi işlemlerde önce tahsil talebi iletilir. Mtv ödemelerinin düzenli yapılmamasıyla araçların muayeneden geçebilmeleri de söz konusu olmamaktadır. Bu duruma bağlı olarak araçların trafikten men edilmesine kadar gidebilecek bir sürecin başlatılması ihtimali de çok uzak değildir.

MTV Ödeme Tutarları Hesaplama

MTV ödemelerinde hesaplamalarda aracın yaşı ve silindir hacmi belirleyici olan hususlardandır. Aracın yaşı 1 ile 16 yaş üstü sınıflandırmasına göre ayrılır. Hali hazırda 1300 silindir hacimli 16 yaş üstü araçların mtv tutarları en düşük olurken 107 TL ödemeleri vardır. Ocak ve temmuz ayları içinde iki eşit şekilde ödemeleri gerçekleştirilir. 1-3 yaş arasındaki en düşük tutar ise 1051 TL’dir. 4-6 yaş, 7-11 yaş, 12-15 yaş olarak da taşıtların yaşlarına göre ödenmesi gereken yıllık mtv tutarları belirlenir. İlk dönem taksiti ocak ayı içerisinde ödenmesi gerekli olup şubat ayına sarkma durumlarında gecikme bedeliyle alımı olur. 1600-1800 cm3 silindir hacimli, 2000-2500, 2501-3000, 3001-3500 olacak şekilde ödemelerde var olan yapısal özelliklerde etkili olduğunu gösterir. 2022 yılı için en yüksek tutarlı mtv ödemesi 50.107 TL olarak gerçekleşti. 4001 cm3 silindir hacimli 1-3 yaş arası motorlu taşıtlar için bu tutarda mtv ödendi. Araç mtv ne zaman ödenir yanıtıyla birlikte ödemelerin ne şekilde olabileceği de önemli bir başka husustur. Doğrudan kredi kartları üzerinden de araç bilgilerinin girilmesiyle vergi borçları ödenebilir.

Sıfır Araçlarda MTV Ne Zaman Ödenir?

Araç tescil durumları 2019 yılı üstünde olan sıfır araçlarda ise taşıt değerine göre ödemeler yapılır. Ödeme zamanına ilişkin ise herhangi bir farklılık yoktur. Aynı şekilde belirtilen aylarda ödemeler iki dönem halinde yapılır. Taşıt değerlerinde 40.000, 70.000, 100.000 ve 125.000 ile 250.000 TL tutarlarına göre sıralama vardır. Araç mtv ne zaman ödenir sorusuyla birlikte belirlenecek tutarlarda fiyatlandırma işlemleri sonucunda hesap edilir.