Araba Camlarının Buğulanması Nasıl Önlenir?

Buğu araç sahiplerinin beklenmedik zamanlarda karşılarına çıktığı zorlukların başında gelir. Hemen hemen her mevsim ve dönemde camlarda oluşan buğu önlemediğinde görüş mesafeni azaltarak kaza riskini arttırmaktadır. Özellikle kış aylarında zorlu yol koşullarının üstüne camda oluşabilecek buğular oldukça tehlike yaratıyor. Buğu tüm camlarda tüm camlarda oluşabilmektedir ve her cam için ayrı tehlikesi vardır. Peki araba camlarının buğulanması nasıl önlenir ve oluşan en hızlı şekilde nasıl yok edilir?

Camlarda Buğu Nasıl Oluşur ?

Öncelikle camlarda buğulanma nasıl oluşur bunu bilmemiz gerekiyor. Dışarıda hava soğuk ve araba içinde hava sıcak ise camların iç tarafında buğu oluşur. Yani iki ortamdaki hava sıcaklığında çok fark yaşanırsa camların sıcak tarafında buğu oluşur. Bu tarz buğulanmayı genellikle kış aylarında görmekteyiz. Tam tersi yaz aylarında ise dışarısı sıcak ve araba içerisi klimadan dolayı soğuksa camlar dışardan buğulanma yapar. Özellikle buğulanma daha çok ön camda hava çıkış kanalların olduğu yerlerde oluşmaktadır.

Camdaki Buğu Nasıl Yok Edilir?

  • Camlarda buğulanmanın ne zaman oluşacağı bilinmez. Araç ile hareket halinde de oluşmaktadır, durduğu yerde de oluşmaktadır. Genellikle gece saatlerinde hava değişimi gündüze göre daha farklı olduğu için buğulanma bu saatlerde daha sık yaşanmaktadır. Ayrıca gece görüş mesafesi daha az olduğu için tehlike riskide gündüze göre çok yüksektir.
  • Araç hareket halindeyken camlarınızda buğulanma oluşuyorsa öncelikle aracınızın içerisindeki sıcaklığı kontrol edin. Dışarısı ile içerisi arasında çok fazla sıcaklık farklı varsa camlarınızı hafifçe açarak içeriye hava girişi sağlayın ve sıcaklığı biraz düşürün yada yükseltin. Böylelikle camlarınızdaki buğulanma yok olmaya başlayacaktır.
  • Ayrıca motor sıcaklığından çalışan kaloriferinizde camlarda buğulanmaya neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Eğer çok fazla buğulanma görüyorsanız ya sıcaklığı düşürün yada klimanızın A/C özelliğini devreye alın. Klimalar camlardaki buğulanmayı yok etmektedir.

Araba Camlarının Buğulanması Nasıl Önlenir?

  • Herkes düzenli olarak araçlarının iç ve dış temizliğini yapmaktadır. Bu temizlik esnasında camları temizleye ilk olarak kuru, temiz ve iz bırakmaya mikrofiber bez ile önce iç camlardan başlayın. Ardından dış camları ve diğer yerleri temizleye devam edebilirsiniz.
  • Araba camlarının buğulanmasını önleme konusundaki bir diğer yöntem ise oto marketlerde satılan buğu önleyici spreyler olmaktadır. Bu spreyler kalitesine göre 3-4 gün kadar buğulanmayı önlemektedir. Bu ürünleri kullanmak için camınızın kuru ve temiz olması gerekmektedir. Kirli ve buğu camın üzerine sıkmamanızı tavsiye ederiz.
  • Buğunun oluşmasını engellemek için araç içi sıcaklığını dengede tutmanız gerekir. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bir değerde çalıştırmayınız. İdeal araç içi sıcaklığını 20-24 derece arasında çalışmanızı tavsiye ederiz.
  • Bazı uzmalar aracınızın içerisinde ince kedi kumu bulundurmanızın buğulanmayı önleyeceğini söylemektedir. Bunun için kullanmadığınız bir çorabın içerisine kedi kumu doldurarak kolduğunuzun altına yerleştirerek kullanabilirsiniz.