HES Kodu Olmadan Bilet Alınır Mı?

Günümüzde meydana gelen, tüm dünyayı etkisi altına alan ve oldukça ciddi bir duruma dönüşen korona virüs salgını başta insan sağlığı olmak üzere devlet ilişkilerinden devlet ekonomilerine kadar neredeyse hayatımızın her yönünde olumsuz etkisini göstermiş durumda bulunmaktadır. Bu salgınla birlikte normal hayat içinde kısıtlamalar yaşandı. Sağlık bakanının korona virüsle mücadele döneminde aldırdığı birçok önlem oluştu. Bunlardan birisi ise seyahat kısıtlaması olarak karışımıza çıkmaktaydı fakat geçtiğimiz zaman diliminde seyahat kısıtlaması kaldırılarak seyahat üzerinde olması gereken bazı hususlar ve gereklilikler dile getirildi. Bu uygulamaların başında HES kodu uygulaması gelmektedir. HES açılımı ‘Hayat Eve Sığar’ olarak yapılabilmektedir. Tüm seyahat türlerini baz alarak daha güvenli seyahat edilmesini sağlayan bu sistem size özel bir kod oluşturuyor. Ve bu sistemin telefona indirilen bir uygulaması mevcut.

Uygulama içinde korona durumu bakımından HES kodu dışında birçok bilgilendirme bulunmaktadır. Koronavirüsün gündemde olduğu bu zaman diliminde en çok sorulan sorulardan biri ‘HES kodu olmadan bilet alınır mı?’ olmaktadır. Bu kod ve uygulama olmadan hiçbir seyahat türü ile maalesef yolculuk edememektesiniz. Otobüs veya uçuş biletlerini alırken sizden bu kod son adım olan ödeme işleminden önce karşınıza çıkarak bu kod olmadan işlem yapamayacağınız belirtiliyor. Yani kısacası aklınızda bulunan ‘HES kodu olamadan bilet alınır mı?’ sorusunun cevabı maalesef ki bulunduğumuz zamanda mümkün değildir. Edinilen kodun ise sizin tercihinize kalmış olan bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Unutmamamız gerekir ki bu işlem önce kendi sonra çevremizdeki insanların sağlığı için hayati bir önem taşıyabilmektedir.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Öncelikle telefonunuza Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu uygulama içinde bulunan HES Kodu İşlemleri bölümüne giriş yaparak ‘HES kodu oluştur’ kısmına girilir. Karşınıza kodun geçerlilik süresi ile ilgili olan kod kullanım süresi tercih edilir ve kod oluşturulur.

Bir diğer yöntem ise SMS ile kod alımıdır. Sms kullanarak kod almak için HES yazarak daha sonra boşluk bırakılır ve sırayla T.C Kimlik Numarası, Kimliğinizin Seri numarasının 4 hanesini ve geçerli olması istenen süre gün olarak yazılarak 2021’e Sms olarak gönderilir. Ve kodunun telefonunuza sms olarak bilgilendirme mesajı ile sistem tarafından belirlenerek gönderilir.

Bir başka yöntem ise e-Devlet üzerinden sağlayabileceğiniz HES kodudur. İnternet üzerinden e-Devlet sisteminize girerek orada bulunan ‘HES Kodu Üretme ve Listeleme’ üzerinden ‘Yeni HES Kodu’ seçeneğiyle HES koduna erişmeniz mümkün kılınmaktadır.

Dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki eğer belirli bir zaman için yani kısa süreli bir HES kodu tercih ettiyseniz uçuş zamanınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü eğer HES kodunuzun kullanım süresi geçmiş ise rezervasyonlarınız onaylanamamakta ve yolculuğunuzun aksamasına sebep olabilmektedir. HES kodunun kullanım süresinin dolması, kişisel bilgilerinizdeki eksiklikler ve hatalarda sorunlar oluşturmakta ve seyahatiniz için izin çıkmamasına sebebiyet verilebilmektedir.

Tekrar belirtmekte fayda var ki HES kodunu aldığınızda kodun geçerlilik süresi seyahatinizin tamamının zamanını kapsamalıdır. Hem gidiş hem dönüş biletinizi almak istiyorsanız HES kodunuz bu iki tarihi de kapsayan sürede olmalıdır.